Επανέναρξη Δημοτικών Σχολείων

Αγαπητοί γονείς,

Ελπίζω και το εύχομαι να είστε όλοι καλά!

Η σημερινή ανακοίνωση έχει σκοπό να σας ενημερώσει για τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την επανέναρξη των Δημοτικών Σχολείων.

Τα Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020. Η σχολική χρονιά θα παραταθεί για τους μαθητές μέχρι και τις 26 Ιουνίου (ημέρα Παρασκευή). Βάσει όσων ανακοινώθηκαν, αυτά που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε προς το παρόν (φυσικά αναμένονται και νέες, λεπτομερέστερες οδηγίες από το Υπουργείο) είναι τα εξής:

Α) Τα τμήματα που έχουν μέχρι 15 μαθητές, θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή κάθε μέρα.

Β) Τα θρανία θα αλλάξουν διάταξη. Θα είναι όλα προσανατολισμένα προς την ίδια κατεύθυνση, με απόσταση 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο. Μία ενδεικτική διάταξη παρουσιάζεται στην εικόνα παρακάτω, προκειμένου κι εσείς να κατανοήσετε πώς θα διαμορφωθεί πλέον η αίθουσα. Το Χ σε κάθε θρανίο δηλώνει τη θέση του κάθε μαθητή. Κάθε παιδί θα κάθεται μόνο του στο θρανίο, επομένως.

Γ) Η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς καθίσταται προαιρετική.

Δ) Υπάρχει πρόβλεψη για διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες

Ε) Σε κάθε αίθουσα θα υπάρχει αντισηπτικό. Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο (κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάs).

Στ) Η πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολείο θα αφιερωθεί και στο να γίνει επεξήγηση των κανόνων υγιεινής για τα παιδιά.

Ζ) Το Ολοήμερο προς το παρόν Δε θα λειτουργήσει.

Η) Σε περίπτωση ύπαρξης εντός του σπιτιού προσώπου που νοσεί ή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, το παιδί δύναται να απουσιάζει με μία υπεύθυνη δήλωση που θα συμπληρωθεί από τον γονέα/κηδεμόνα.

  • Σας διαβεβαιώ προσωπικά πως σαν σχολική μονάδα θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη.
  • Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να γίνει και από εσάς μία συζήτηση με τα παιδιά για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν μέσα στον σχολικό χώρο. Επίσης, θα σας συνιστούσα να φροντίσετε, ώστε τα παιδιά να έχουν μαζί τους καθημερινά τη δική τους κασετίνα (πλήρως εξοπλισμένη), χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, μικρό αντισηπτικό και το δικό τους μπουκάλι με νερό και φαγητό. Όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει από την έναρξη ήδη της χρονιάς, οπότε τα παιδιά είναι εξοικειωμένα. Όμως, αυτό που πλέον πρέπει να καταλάβουν είναι πως δεν μπορούν να δανείζονται πράγματα άλλων, να τρώνε από φαγητό άλλου ή να πίνουν από το μπουκάλι άλλου.

Παρακαλώ πολύ, επίσης, να μιλήσετε επισταμένως για το πλύσιμο των χεριών, κάτι που φυσικά θα γίνει και από εμάς. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.  

Παρακαλώ, να ενημερώσετε άμεσα ή με email τον κάθε εκπαιδευτικό ή τηλεφωνικά ΜΟΝΟ για τυχόν απουσία μαθητή /τριας από το Σχολείο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων, όπως ορίζεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση απουσίας χρειάζεται να συμπληρωθεί μία υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα/κηδεμόνα.

Όσον αφορά τα μαθήματα σε περίπτωση που κάποιο παιδί απουσιάσει θα ενημερωθείτε για τον τρόπο που θα δίνονται καθημερινά στο μαθητή/τρια .

Θα ενημερωθείτε την Παρασκευή για τη λειτουργία του κάθε τμήματος και της λειτουργίας του Σχολείου.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Πατρούλα Αντωνοπούλου